پارگی روتاتور کاف شانه یکی از شایع ترین دلایل بروز درد و التهاب در مفصل شانه است که اغلب در افراد بزرگسال و افرادی که مفصل شانه آن ها تحرک بالایی دارد رخ می دهد.
این عارضه در بسیاری از موارد بدون علامت است و همین امر سبب می شود که فرد برای درمان دیر مراجعه کند و آسیب دیدگی شانه افزایش پیدا کند.
در مفصل شانه دسته ای از چهار عضله و تاندون های شانه به نام روتاتور کاف یا کلاهک چرخاننده وجود دارند که از یک طرف به استخوان کتف متصل شده و از طرف دیگر به توسط تاندون مشترکشان به کمی پایینتر از سر استخوان بازو و در واقع به بالای این استخوان متصل می شوند.
انقباض این عضلات سبب پایداری سر استخوان بازو در محل خود که همان حفره گلنوئید است می شود.
مكانیسم اصلی این پارگی گیر كردن تاندون روتاتور كاف در ناحیه شانه بین دو استخوان، یكی استخوان بازو و دیگری زائده آكرومیون ( كه جرئی از استخوان كتف یا اسكاپولا بوده و در بالای سر استخوان بازو قرار میگیرد) است.
پارگی روتاتور کاف شانه ممکن است بطور ناگهانی و در اثر وارد شدن ضربه شدید به شانه رخ دهد و یا ممکن است بطور تدریجی و در اثر ضربات خفیف و مکرر رخ دهد.
استفاده نادرست از مفصل شانه و عدم رعایت اصول صحیح کار با شانه هنگام انجام فعالیت ها نیز از مهم ترین عواملی هستند که خطر بروز این آسیب را افزایش می دهند.
افرادی نیز که دست آن ها بطور مکرر به بالای سر می رود نیز در معرض خطر این آسیب فرار دارند چراکه فشار زیادی به تاندون های شانه در هنگام بالا بردن دست به بالای سر وارد می شود و در طولانی مدت ریسک بروز این مشکل افزایش پیدا می کند ، به همین جهت ورزشکاران رشته های تنیس ، وزنه برداری ، بیس بال ، هندبال و والیبال بیش از سایر افراد در معرض خطر این آسیب قرار دارند.
بطور کلی مفصل شانه مفصل ناپایداری است و پایداری آن توسط رباط ها و عضلات اطراف آن تامین میشود و در صورتی که این آسیب رخ دهد مفصل شانه دچار ناپایداری شدیدی می شود که سبب ایجاد اختلال حدی در عملکرد حرکتی شانه و اندام فوقانی می شود.
پزشک برای تشخیص دقیق این آسیب علاوه بر معاینه فیزیکی و بررسی علائم بالینی بیمار از روش های تصویربرداری پزشکی همچون ام آر آی نیز بهره می برد و بر اساس تایج بدست آمده بهترین روش درمانی را اتخاذ می کند.
خوشبختانه در نیمی از موارد پارگی روتاتور کاف شانه با روش های غیرجراحی قابل درمان است و جراحی تنها در برخی موارد که اقدامات غیرجراحی نتوانند کمکی به بهبود شرایط فرد بکنند انجام می گیرد.
کاهش سطح فعالیت بخصوص فعالیت هایی که نیازمند بالا بردن دست به بالای سر هستند تا زمان بهبودی کامل ضروری است.
استراحت دادن به شانه نیز در روند بهبودی بسیار مفید است.
استفاده از داروهای مسکن و ضد التهاب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن نیز در نسکین درد و التهاب موثر است. در صورت درد شدید تزریق داروهای کورتونی انجام می گیرد.
فیزیوتراپی شانه موثرترین روش در درمان غیرجراحی آسیب های شانه و سایر آسیب های ارتوپدی است که با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی هدایتی در شهران می توانید از آن بهره مند شوید.
فیزیوتراپیست با ارائه تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات شانه و افزایش دامنه حرکتی شانه به روند بهبودی شانه کمک می کند.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی در شهران – فیزیوتراپی در جنت آباد – فیزیوتراپی در غرب تهران – فیزیوتراپی در کن